Educație Artistică și Instruire Complementară

 • Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară (CEAIC) este o subdiviziune instructiv-educativă a UPS „Ion Creangă” care funcționează în baza prevederilor legislației în vigoare, Statutului, regulamentelor, instrucțiunilor Ministerului Educației, precum și ale Universității.

  Misiunea Centrului constă în promovarea valorilor naționale și internaționale prin activități cultural-artistice, instruirea complementară a persoanelor pentru formarea competențelor profesionale necesare adaptării la condițiile vieții moderne și inserției profesionale.

  Centrul contribuie la organizarea utilă a timpului, inițiază și desfășoară programe în domeniul educației nonformale, avînd drept obiective:

  • inițierea și promovarea diverselor evenimente și programe culturale la nivel instituțional, național și internațional;
  • organizarea și realizarea activităților în domeniul cultural-artistic și de formare complementară;
  • cultivarea valorilor și autenticității creației populare contemporane și a artei interpretative (de amatori), în toate genurile – muzică, coregrafie, teatru etc.;
  • elaborarea unor proiecte atractive și utile de educație permanentă;
  • dezvoltarea schimburilor culturale pe plan național și internațional.

  Activitatea CEAIC este orientată pe două domenii de bază:

  1. educație artistică: cor / ansamblu vocal / canto (popular, estradă); teatru (dramatic, etnofolcloric); dans (popular, sportiv, de salon); cultura și artele Japoniei; frivolite, etc.;
  2. instruire complementară: limbi străine (engleză; germană; franceză; italiană; spaniolă; greacă; bulgară; română etc.); masaj igienic; cosmetologie și visage; croitore-cusătorie.

 • Cursuri CEAIC

 • La 5 octombrie-2020, în curtea Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, a avut loc un flashmob consacrat Zilei Mondiale a Educației și Zilei Profesorului, organizat de Secția Educație Artistică a UPSC.
  Studenții, ghidați de către specialistul superior a secției EA – dr., conferențiar universitar M. Vacarciuc, conducătorii artistici I. Guțu, I. Bencheci și I. Dumitraș, au adus un omagiu dascălilor săi prin cântec, vers și dans.
  Evenimentul a fost susținut de operator sunet – Al. Anghel, șef secție IT – R. Cecan și operator video – N. Grosu.

  https://www.facebook.com/upscofficial/videos/1753714158121025

  Săptămâna creației ,,Grigore Vieru”

  Săptămâna dedicată poetului Grigore Vieru s-a încheiat la UPS ,,Ion Creangă” cu o frumoasă activitate a facultății de Filologie în colaborare cu Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară și Biblioteca instituției, care a organizat o expoziție de carte a autorului. În program s-au recitat și s-au cântat versurile marelui maestru - G. Vieru !

  [vls_gf_album id="222"]


     O colaborare frumoasă

  În urma unei colaborări frumoase dintre Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară a UPS ,,Ion Creangă și Centrul de Instruire Complementară a Universității de Stat ,,Alecu Russo" din or. Bălți, astăzi, studenții noștri au avut o ocazie deosebită să participe la atelierul ,,Arta de a fi femeie”, în cadrul căruia au cunoscut frumusețea și misterul dansului oriental. Crâmpeie de la activitatea dată sunt prezente în pozele ce urmează.

   [vls_gf_album id="199"]


    Ziua studentului

  La data de 17 noiembrie 2016, de Ziua Internațională a studentului, la UPSC, au fost premiați învingătorii concursului „CEL MAI BUN STUDENT AL ANULUI  2016 ’’, la care și-au dat contribuția beneficiarii CEAIC: corul  universității și soliștii: Galețchii Tudor, Garas Romina,  Petrov Aliona, D-na Rodica Druță-Hamuraru și alții.


                                    Constelația dansului și a muzicii

  La 17 noiembrie 2016, la Universitatea de Stat din Moldova, a avut loc festivalul Constelația dansului și a muzicii, unde au evoluat un grup de beneficiari de la CEAIC a universității noastre: solista Bordian Constanța care a bucurat publicul cu melodia „Toată vara” din repertoriul Aurei și perechea de dansatori Cojocari Diana și Vîlcu Marius cu o piesă de dans „Rio de Janeiro”.

  [vls_gf_album id="241"]


         Ziua Matricolei

  De Ziua matricolei, desfășurată la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” de către CCGC, echipa CEAIC a prezentat ofertele pentru anul academic 2016-2017, în cadrul căreia studenții anului I au fost informați despre activitatea CEAIC și cursurile propuse de subdiviziunea dată.
  Ziua matricolei


     Ziua Cunoștințelor-2016

  Așa au fost primiți în rîndurile crengienilor, noii noștri colegi de la anul I.

  [vls_gf_album id="245"]


  Festivalul Talentelor la UPS ,,Ion Creangă"

  Ne bucurăm să vă anunțăm că la data de 19 mai, 2016, a avut loc Festivalul Talentelor, care a fost organizat și realizat de Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară și Organizația Sindicală a Studenților, în cadrul căruia au evoluat beneficiarii CEAIC, studenții UPS „Ion Creangă” și invitați de la ILTP „Principesa Natalia Dadiani” și „ARTICO”, care ne-au încântat cu melodii frumoase, expoziție de picturi, expoziție de lucrări în tehnica ORIGAMI, prezentări de modă, dansuri și recitare de poezii.

  [vls_gf_album id="252"]

  O serată de creație la UPS ,,Ion Creangă"

  Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară  a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a organizat,  în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor  Europeni (filiala RM), un eveniment deosebit – serata de creație a scriitorului, poetului și ilustratorului de carte pentru copii Alexandru Plăcintă, cu genericul „Tot frumosul este-n noi”, care a avut loc la 12 mai 2016.

  În cadrul programului a fost prezentată creația autorului din diverse perspective – literară, muzicală, dramatică, în interpretarea atât a beneficiarilor centrului, cât și a altor invitați-admiratori ai creației Domniei sale – interpreți de muzică și copii din Ialoveni, Ungheni, Peresecina, Orhei, Călărași și Chișinău.

  În premieră absolută a sunat piesa creată de Al. Plăcintă și compozitorul Mihail Yaaran dedicată special universității noastre, care a fost interpretată de grupul vocal-coral de la CEAIC.
  Momente memorabile au fost surprinse în pozele ce urmează.

  [vls_gf_album id="260"]


  Campania caritabilă  ȘI TU POȚI DĂRUI LUMINĂ

  Campania caritabilă CEAIC

  În perioada 25-27 aprilie 2016 Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară al UPS ”Ion Creangă” a lansat campania caritabilă ”ȘI  TU  POȚI  DĂRUI  LUMINĂ!”  menită să colecteze bunuri si ajutor material pentru copii cu cerințe educaționale speciale de la Asociația ”Flacăra Speranței”.

  În după amiaza zilei de  27 aprilie, bunurile și banii colectați în cadrul campaniei au ajuns la Asociația „Flacăra Speranței”, unde au adus multă bucurie copiilor de acolo, iar pentru micul gest am fost răsplătiți cu zâmbete sincere și călduroase.

  [vls_gf_album id="271"]


   Festivalul municipal  Și tu poți deveni o stea

        La 21-24 aprilie 2016, a avut loc ediția a III-a a Festivalului - Concurs de interpretare a muzicii ușoare și populare, la care au participat beneficiarii noștri: Ștefănel Belei cu piesa „Mai vin frate pe la mine” și solista Valeria Tamazlâcaru cu piesa ”De-ar fi să vii” însoțită de dansatorii: Bulat Alina, Pavlov Alexandra și conducătorii artistici Rodica Druta și Virgiliu Dolinean. Prestarea beneficiarilor a fost înalt apreciată la Gala premiilor cu diploma de gradul I.

  [vls_gf_album id="284"]


   Ziua Mondială a Teatrului

  La data de 30 martie, UPS„Ion Creangă” a găzduit în sala festivă  a acesteia un eveniment de amploare dedicat Zilei Mondiale a Teatrului, care a fost organizat de Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară, la care au participat beneficiarii centrului, dar și nume  notorii din domeniul artelor frumoase din R.Moldova.

  [vls_gf_album id="293"]


  Femeia cu nume de floare

  La început de primăvară, cînd totul reînvie, firesc e să venerăm femeia, iar în data de 3 martie, în sala de festivități a universității noastre, Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară a organizat un concert festiv, la care s-au implicat activ, beneficiarii centrului și studenții facultăților UPSC.

  [vls_gf_album id="300"]


  Serata de Revelion pentru angajații UPSC

  În  preajma frumoaselor sărbători de iarnă, angajații Centrului de Educație Artistică și Instruire Complementară au participat activ la organizarea seratei de Revelion pentru angajații UPSC , care a avut loc în Sala  de Festivități a universității.

  [vls_gf_album id="310"]


  Festivalul ,,Satul de Crăciun”

  În ajunul sărbătorilor de iarnă, în data de 12 decembrie 2015, beneficiarii Centrului de Educație Artistică și Instruire Complementară au participat  la Festivalului ,,Satul de Crăciun” care s-a desfășurat la Centrul Cultural VATRA, unde regine sunt  colindele, urăturile și tradițiile autentice de iarnă. Atmosfera de sărbătoare trăită de participanți și vizitatori a fost surprinsă în imaginile ce urmează.

  [vls_gf_album id="318"]


  Constelația  dansului și a muzicii

  La  19 noiembrie 2015, în incinta Casei de Cultură a Universității de Stat din Moldova, s-a desfășurat  festivalul Constelația  dansului și a muzicii, la care au participat și beneficiarii CEAIC: solista Valeria Tamazlîcaru, care a bucurat publicul cu  melodia „De ar fi să vii” și perechea de dansatori Xenia Baidarac & Alexandru Berzan cu o piesă de dans „Vals Lent”.

  [vls_gf_album id="238"]


  Aniversarea a 75 de ani de la fondarea U.P.S. "Ion Creangă"

  La  8 octombrie 2015, în incinta Palatului Republicii, s-a desfășurat  ședința festivă consacrată celebrării aniversării de 75 ani ai Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, la care și-au adus contribuția și beneficiarii CEAIC.

  [vls_gf_album id="322"]


  Ziua matriculei

  În perioada 8-17 septembrie 2015, la toate facultățile universității s-a desfășurat Ziua matricolei, în cadrul căreia studenții anului I au fost informați despre activitatea CEAIC și cursurile propuse de subdiviziunea dată.

  [vls_gf_album id="329"]


  Ziua Cunoștințelor

  În data de 1 septembrie 2015 a avut loc ședința festivă consacrată omagierii sărbătorilor naționale și a Zilei Cunoștințelor,desfășurată la Palatul Republicii cu participarea beneficiarilor CEAIC.

  [vls_gf_album id="336"]


  Campania caritabilă  ȘI TU POȚI DĂRUI LUMINĂ

  În perioada 7-8 aprilie 2015 Centrul de Educație Artistică și Instruire Complementară al UPS ”Ion Creangă” a lansat campania caritabilă ”ȘI  TU  POȚI  DĂRUI  LUMINĂ!”  menită să aducă bucurie în sufletele copiilor cu cerințe educaționale speciale de la Asociația ”Flacăra Speranței”.

  Pe 28 aprilie misiunea acestora a fost dusă la bun sfârşit. Dulciurile, coletele cu hăinuţe şi jucării, rechizite şi suma de 2410 lei a ajuns la Asociaţia „Flacăra Speranţei”, unde studenţii au fost primiţi cu braţele deschise şi multă bucurie.

  [vls_gf_album id="343"]


  Festivalul municipal  "Și tu poți deveni o stea"

  La 28-30 aprilie a avut loc editia a doua a Festivalului-Concurs de interpretare a muzicii ușoare și populare, la care au participat beneficiarii noștri: solista Aliona Petrova cu piesa ”Inimă de mamă, inimă de tată...”, însoțită de dansatoarele Melnicova Anastasia, Vitiuc Margarita, Jeleascova Iana; Gheorghina Roșca - dans cu subiect ”Cămașele”. Participantele au fost înalt apreciate și premiate cu diplomă și trofeu.

  [vls_gf_album id="356"]


  Evenimentul cultural-artistic consacrat memoriei poetului Grigore Vieru

  La 18 februarie 2015 a avut loc evenimentul cultural-artistic ”Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi…”, consacrat memoriei poetului de suflet al neamului nostru Grigore Vieru, realizat de beneficiarii CEAIC (ansamblul vocal, soliști, grupul de teatru).

  [vls_gf_album id="367"]


  În așteptarea Anului Nou

  În ajun de sărbătorile de iarnă, beneficiarii Centrului de Educație Artistică și Instruire Complementară au organizat și participat  la un  șir de activități cultural-artistice. Astfel, la 1 decembrie 2014,  Centrul Cultural VATRA a dat start Festivalului ,,Satul de Crăciun”, la care regine sunt  colinde, urături, tradiții autentice de iarnă. Cu această ocazie, beneficiarii Centrului de Educație Artistică și Instruire Complementară (CEAIC) au  participat atît la deschidere, cît și la cîteva prezentări, încîntînd publicul prin colinzi autentice și scene teatralizate.

  Atmosfera de bucurie trăită de cei prezenți a fost surprinsă în pozele ce urmează.

  [vls_gf_album id="389"]

  La Vatra

  [vls_gf_album id="377"]


  De ziua studentului

  De Ziua Internaţională a Studentului la UPSC s-a desfășurat Gala premianților ”Cel mai bun student al anului”, la care au participat beneficiarii CEAIC cu repertoriu vocal-coral studențesc și alte numere artistice.

  [vls_gf_album id="393"]


  O serată de comemorare a poetului D. Matcovschi

  La 8 octombrie 2014, în ajunul zilei de naștere a poetului Dumitru Matcovschi, a avut loc o serată de creație cu genericul ”Eu am cântat, eu cînt și-o să mai cînt la margine de lume și de țară”, organizată și realizată de beneficiarii Centrului de Educație Artistică și Instruire Complementară.

   [vls_gf_album id="403"]


  De ziua cunoștințelor

  La 1 septembrie 2014 Palatul de Cultura al Feroviarilor  din municipiul Chișinău a găzduit tradiționalul eveniment al crengienilor – Ziua Cunoștintelor. Pozele atașate reflectă atmosfera de sărbătoare creată de beneficiarii CEAIC împreună cu administrația universității.

  [vls_gf_album id="397"]


  Curs de Cultură și Artele Japoniei

  În cadrul CEAIC activează cursul de Cultură și artă ale Japoniei, unde beneficiarii se familiarizează cu tainele poporului  din ”Țara soarelui răsare”.

  [vls_gf_album id="411"]

 • Mariana Vacarciuc, dr. conf.
  director CEAIC
  Universitatea Pedagogica de Stat "Ion Creanga”
  mun. Chisinau, str. Ion Creangă, 1, MD-2069
  Tel. : 00 22 35 83 75
  E-mail: mariana_vacarciuc@mail.ru

Mariana Vacarciuc, dr. conf.
director CEAIC
Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creangă”
Chișinău, str. Ion Creangă, 1, MD-2069
Tel. : 00 22 35 83 75
E-mail: mariana_vacarciuc@mail.ru