Conferință internațională la Chișinău: realizări și perspective în educație pentru mass-media

 Zeci de profesori, reprezentanţi ai mediului academic, experţi locali şi internaţionali participă, în perioada  26 – 27  octombrie 2018, la o conferinţă internaţională, în cadrul căreia se discută despre necesitatea formării cadrelor didactice pentru educaţia mediatică. Experţi media din Germania, România, Ucraina, Rusia, Ţările Baltice şi R. Moldova au comunicat despre experiența lor în domeniul educației mediatice și modalitățile de promovare a culturii mediatice în școli și universități.

În deschiderea conferinței, viceministra a Educaţiei, Doamna Lilia Pogolșa, a menționat importanţa introducerii în curricula şcolară a disciplinei de educaţie mediatică. Potrivit viceministrei, pentru ca elevii să ştie cum să definească o ştire care manipulează de una veridică şi obiectivă, noi ar trebui să le explicăm ce se întâmplă în „jungla mediatică”.  Tocmai de aceea, a subliniat Lilia Pogolșa, „înainte de asta noi trebuie să educăm profesorii”.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că fără libertatea presei nu există democraţie, iar informaţia care apare  în diverse surse media este încă influenţată de elemente politice. “Cititorul  este nevoit să formeze un mosaic din multitudinea de surse. În acest sens, informaţia trebuie să fie de calitate şi pusă mereu sub semnul îndoielii, iar noi trebuie să învăţăm să citim printre rânduri”, a menționat Ulrike Knotz.

Ideea a fost susţinută şi de către directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. Potrivit expertei media, educaţia mediatică este un “instrument efectiv de detectare a propagandei şi a manipulării”. “Trebuie să-i învăţăm pe oameni să analizeze critic informaţia pe care o consumă”, a subliniat Nadine Gogu, referindu-se și la proiectele de educație mediatică implementate de CJI în ultimii ani.

În cadrul conferinței au avut loc mai multe ateliere tematice, unde profesorii au aflat cum se manifestă manipularea prin intermediul mass-media și cum să se protejeze de manipulare. Ei au realizat și sarcini practice în cadrul atelierelor conduse de Tatiana Ivanova, experta de la Academia de Presa din Ucraina, jucând rolul de consumatori de media, care știu cum să citească printre rânduri informația și să discearnă între adevărat și fals conținutul materialelor  apărute în presă.

Evenimentul a fost organizat de Deutsche Welle Akademie (Germania) şi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Atât rectorul universității, Nicolae Chicuș, cât și  reprezentanta DW Akademie, Lydia Rahnert, și-au exprimat speranța că asemenea proiecte pot contribui la sporirea interesului pentru educaţie media în Republica Moldova.

[vls_gf_album id=”2980″]

De asemenea, ai putea dori...