Instrumente TIC pentru instruire

Tutorial, cum utilizăm orarul pentru desfășurarea orelor online

Audio și videoconferințe

  • Zoom – platformă cloud pentru audio și video conferințe, chaturi și webinare pentru diferite dispozitive. Este disponibilă gratuit doar cu anumite restricții: până la 100 de participanți, timpul limită pentru o videoconferință în grup de până la 40 minute ș.a. Site web oficial: zoom.us.
  • Skype – este o aplicație de telecomunicație specializată pe chat-uri video și audio între diferite dispozitive, calculatoare, tablete, dispozitive mobile. Aceasta permite, de asemenea, organizarea conferințelor video. În versiunea gratuită, pot participa până la 50 persoane, dar fără restricții temporale. Site web oficial: www.skype.com.
  • Google Meet – un serviciu de comunicare dezvoltate de Google disponibil pentru oricine utilizează suita de instrumente de cloud computing, productivitate și colaborare, software și produse G Suite sau G Suite for Education, cu posibilitatea participării până la 250 de participanți. Site web oficial: meet.google.com.
  • Messenger Rooms – o nouă posibilitate/funcționalitate oferită de Facebook Messenger (aplicație gratuită de mesagerie instantanee), care permite participarea la o videoconferință la un număr de până la 50 persoane, fără limită de timp. Pentru utilizare nu este obligatorie existența unui cont Facebook. Site web oficial: messenger.com/rooms.

Prelucrarea și înregistrarea sunetelor/fișierelor audio

  • Audacity – editor audio gratuit și o aplicație pentru realizarea de înregistrări, disponibil pentru sistemele de operare: Windows, Mac OS, Linux și altele. Site web oficial: www.audacityteam.org.
  • Ocenaudio – un alt editor audio, gratuit, ușor de utilizat și funcțional, la fel, disponibil pentru majoritatea sistemelor de operare. Site web oficial: www.ocenaudio.com.
  • Sodaphonic – instrument on-line de editare a fișierelor. Vă permite să operați cu fișierele audio direct în navigatorul web (browser). Site web oficial: sodaphonic.com.
  • LMMS – o aplicație gratuită pentru crearea compozițiilor muzicale, disponibilă pentru Windows, Linux și Mac OS. Site web oficial: lmms.io.

Redactarea imaginilor

  • GIMP – editor de imagini de tip rastru, gratuit, cu funcții avansate de redactare, retușare a fotografiilor și construcție a imaginilor, disponibil pentru majoritatea celor mai răspândite sisteme de operare. Site web oficial: www.gimp.org.
  • Paint.net – un alt editor de imagini de tip rastru, gratuit, cu diverse funcții de redactare și construcție a imaginilor, disponibil pentru Windows. Site web oficial: www.getpaint.net.
  • Inkscape – editor profesionist de grafică vectorială disponibil pe diverse sisteme de operare (Linux, Windows și Mac OS). Site web oficial: inkscape.org.
  • Krita – editor profesionist de grafică de tip rastru, cu instrumente avansate de pictură și schițare ș.a. Site web oficial: krita.org.

Înregistrare activitate ecran și redactare video 

  • OBS Studio – software gratuit, utilizat pentru înregistrarea fișierelor video, screen-casting (înregistrarea activității desfășurate pe ecran) și live-streaming, disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: obsproject.com.
  • Captura – aplicație pentru sistemul de operare Windows care permite să înregistrați ecranul sau o regiune a ecranului la rezoluție înaltă, cu sau fără audio și cu alte posibilități. Site web oficial: https://mathewsachin.github.io/Captura/.
  • Kdenlive – editor video gratuit cu diverse posibilități intuitive și puternice, disponibil pentru sistemele de operare: Windows, Mac OS, Linux. Site web oficial: kdenlive.org.
  • Shotcut – un alt editor video gratuit cu funcționalitate bună, disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: www.shotcut.org.

Procesoare și editoare de text

  • Google Docs – procesor de text oferit de Google, disponibil ca aplicație web, aplicație mobilă pentru Android, iOS, Windows, BlackBerry și ca aplicație desktop pe ChromeOS. Site web oficial: docs.google.com.
  • LibreOffice – este o suită puternică de programe de birou, gratuită, independentă de platformă, cu instrumente utile. Include procesorul de text Writer, care oferă utilizatorilor toate caracteristicile necesare, inclusiv, crearea documentelor textuale simple, lucrărilor de curs, cărților, diagramelor etc. Site web oficial: www.libreoffice.org.
  • AbiWord – procesor de text gratuit, disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: www.abisource.com.

Programare

  • Lazarus – un mediu de programare (IDE – integrated development environment) pentru dezvoltarea aplicațiilor ce utilizează compilatorul Free Pascal. Are o varietate mare de componente ce permite crearea facilă a aplicațiilor cu o interfață grafică complexă. Este disponibil pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: www.lazarus-ide.org.
  • Visual Studio Code – editor de cod sursă, gratuit, realizat de Microsoft pentru Windows, Linux și Mac OS. Suportă majoritatea celor mai populare limbaje de programare. Site web oficial: code.visualstudio.com.

Matematică și fizică

  • GeoGebra – aplicație de matematică gratuită, multiplatformă, utilizată pentru învățare și predare.Site web oficial: www.geogebra.org.
  • GNU Octave – aplicație gratuită pentru efectuarea calculelor numerice, realizarea graficelor/vizualizărilor ș.a. Este disponibilă pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: www.gnu.org/software/octave.
  • FisicaLab – o aplicație educațională pentru soluționarea problemelor de fizică. Site web oficial: www.gnu.org/software/fisicalab/.

Diverse

  • GCompris – o suită de programe educaționale ce include un număr mare de activități pentru copii de la 2 la 10 ani. Unele activități sunt prezentate sub formă de joc. Este disponibilă pentru mai multe sisteme de operare. Site web oficial: gcompris.net.
  • Aimp – un audio player gratuit pentru Windows și Android, ce poate reda mai multe tipuri de fișiere, printre care MP3, AAC, Dolby AC-3, Ogg Vorbis, Opus, Speex, Windows Media Audio, Apple Lossless, FLAC, WAV și altele. Include și instrumente de convertire a fișierelor audio în diferite formate. Site web oficial: www.aimp.ru.

Selecția acestor instrumente a fost realizată cu informație și linkuri valabile la 19.05.2020. Ulterior, datele vor fi verificate și actualizate periodic. Ultima actualizare/verificare: 02.09.2020.

Această listă poate fi preluată și distribuită de către toți doritorii și a fost realizată cu scopul popularizării utilizării instrumentelor TIC în educație, atât de către profesori, cât și de către studenți/elevi.

Lista nu a fost realizată cu scopul promovării anumitor instrumente/aplicații.

Dacă aveți careva sugestii de instrumente ce pot fi utile, care au fost descoperite personal, le puteți expedia la adresa de email: roman@upsc.md, pentru a fi incluse în această listă. De asemenea, dacă depistați că unele instrumente nu mai sunt disponibile, vom fi foarte recunoscători pentru informare.