Prezentare Colecții Vestimentare ” UniveART Fashion”

La data de 17 iunie 2019,  absolvenții facultății Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și-au prezentat colecțiile de licență. Evenimentul a avut loc în cadrul Clasei viitorului a universității, realizat în Laboratorului de Inovații Creative, cu coordonarea decanului Ana Simac, șef de Catedră Olimpiada Arbuz-Spataru, coordonatorilor tezelor de licență Vasile Vozian, Elena Cojocaru și Liubovi Donic.

Invitații speciali:  Elena Musteață Șef  departament Design și Poligrafie Universitatea Tehnică din Republica Moldova,  prezentatoarea de televiziune Lilu Ojovan, jurnalista Nata Albot,; I Alina Babcinețchi manager de proiect EAST MODELS AWARDS, Iași România, Diana Mihai reprezenta ai Casei de cultură a studenților Iași, România.

 

Licențiați 2019:

  1. Furnica Irina, Modern folk style, coordonator Vasile Vozian
  2. Trifan Valentina, Eden
  3. Rapcea/Căpățînă Elena, The diary of black and white
  4. Sajin Natalia, Reîncarnare
  5. Băț Cristina, Strong Woman
  6. Șalaru Cristina, Trecutul în prezent
  7. Ursu Sanda, Florile sufletului nostru
  8. Bordeianu Tatiana, Back Home
  9. Țurcan Lucia, Bee yourself
  10. Paladi Margareta, About the fit

 

Colecția „Modern folk style” realizată de către Irina Furnică vine să ne relateze despre arta folclorică tratată printr-o viziune  modernă. Ținutele lejere ornamentate cu broderie manuală aspiră pe de o parte spre tradițiile vechi de decorare a vestimentației, iar pe de alta la croiurile moderne, comode ale contemporanității. Colecția a fost realizată prin colaborareaa cu coordonatorul Vasile Vozian.

 

 

Colecția cu genericul „Eden” inspirată din creațiile unuia din cei mai celebri pictori post-impresioniști – Paul Gauguin are menirea de a reda paradisul pierdut pe pământ, să transmită tăcerea neobișnuită și atmosfera veșnică din Tahiti, armonia dintre natura și cultură, vis si realitate, ce o putem regăsi în picturile lui. Motivele picturale tratate prin prisma vestimentației moderne au adus la apariția nu doar a unei simple colecții, ci a unei noi opere de artă realizată de către  autorul Trifan Valentina și coordonatorului Vasile Vozian.

 

„Strong Woman” – colecția realizată de către Cristina Băț și coordonatorul Vasile Vozian are menirea de a reprezenta femeia cu caracter.

Materialele utilizate în colecție precum pielea organică sugerează puterea pe care poate să  posede o femeie, iar decorul cu creți și volanele rafinate exprimă eleganța și feminitatea lor. Acest contrast de elemente este implementat prin intermediul trench-coat-ului masculin, ce la fel susține ideea de tărie a caracterului.

 

Colecția „Trecutul prezent” elaborată de către Cristina Șalaru în colaborare cu coordonatorul Elena Cojocaru este o retrospectivă către moda vintage și cea retro. Tendința și atracția față de frumusețea lucrurilor vechi, uzate, dar reînoite și utilizate ca decor, mai ales în vestimentație, mereu au fost pe placul oamenilor, mai ales al femeilor. Colecția respectivă reușește să prezinte acea dragoste a femeilor pentru ținutele cu decor romantic precum creți, volane, siluete ajuatate și evazate, precum și pentru accesoriile capilare cu pene, dantele și plasă.

 

„Bee yourself” este colecția elaborată de către autorul Lucia Țurcan și coordonatorul Vasile Vozian. Colecția pentru dame are ca scop să accentueze în mod inedit gingășia și firavitatea femeii prin caracteristicile stilului romantic – materalele fine,  luminoase, broderiile manuale, dantelele, volanele, fiind însoțite de unele accente negre.

 

Colecția „About the fit” abordează ținutele urbane prin intermediul vestimentației casual. Siluetele clasice ale paltoanelor și liniile constructive modelate ușor, oferă adaptarea clasicului într-o subdivizare mai modernă și anume alăturarea stilului urban care îmbină piese vestimentare nonconformiste cu cele clasice bine puse la punct. Coelcția elaborată de Margareta Paladi și a coordonatorului Liubovi Donic au adus un aport stilului urban prin intermediul eclectizării stilului clasic cu casual.

 

 

Colecția cu genericul „Reîncarnare” este predestinată pentru dame și are menirea de a crea un look nou, dramatic, reflectând spiritul tradițiilor ornamentale autentice. Modelele exprimă tendințe către arta modernă tridimensională prin tratarea formelor geometrizate. Compozițiile crează iluzii optice datorită schimbării decorului în dinamică. Colecția realizată de către Natalia Sajin în colaborare cu coordonatorul Vasile Vozian aduce un aport în dezvoltarea artele volumetrice moderne, prin prisma designului vestimentar.

 

„The Diary of Black and White” reprezintă o colecție ce îmbină minimalismul detaliilor vestimentare cu cel al culorilor clasice, elemente picturale și caligrafice, trezind o deosebită energie vizuală. Colecția executată de cătr e autorul Elena Rapcea și coordonatorul Elena Cojocaru, reflectă o stilistică modernă și echilibrată unde fiecare detaliu este strict, dar totodată armonios.

Colecția cu denumirea „Back home” realizată de către Tatiana Bordeianu și coordonatorul Vasile Vozian este un elogiu al plaiului natal. Autorul reprezintă hărțile meleagurilor moldovenești utilizând unele din tehnicile mai vechi de decor precum broderia, împâslirea, adaptându-le pentru ținute bărbătești, moderne și stilate.

 

 

Colecţia ,,Florile sufletului nostru” este elaborată prin prisma tehnicilor decorative netradiționale readucând la noile tendințe ale contemporaneității. Colecția este realizată în tehnici mixte de trigami şi perforare. Nota de nostalgie este obținută prin combinarea acromatică a culorilor alb, negru, sur si cărămiziu. Capsula vestimentară elaborată de către Sanda Ursu și coordonatorul Vasile Vozian tinde către formele largi și masive inspirate din vestimentația modernă în combinație cu elementele de decor fine ce întruchipează niște flori stilizate.

 

 

De asemenea, ai putea dori...