Moldova și Franța inițiază două proiecte importante în domeniul patrimoniului cultural

O nouă colaborare moldo-franceză în domeniul patrimoniului cultural este stabilită pentru următorii trei ani de către Agenția de Inspectare și Restaurare a monumentelor (AIRM), Departamentul Vendee (Franța) și Ambasada Franței la Chișinău. În cadrul acestei colaborări, studenții de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” vor fi instruiți de către experți francezi în domeniul patrimoniului cultural, managementului și turismului și vor face vizite de documentare în Franța.

 

http://agora.md/stiri/45680/moldova-si-franta-initiaza-doua-proiecte-importante-in-domeniul-patrimoniului-cultural-

http://www.infotag.md/culture-ro/263282/

http://tvrmoldova.md/cultura/republica-moldova-franta-parteneriat-in-domeniul-patrimoniului-cultural/

http://www.ipn.md/ro/societate/91259

https://stiri.md/article/social/parteneriat-moldo-francez-in-domeniul-patrimoniului-cultural


Conferința de presă / Comunicat de presă

 21 mai, ora 10.00, Chișinău, Casa Presei, str. Pușkin, nr. 22

Tema: Colaborarea Franța-Moldova: un patrimoniu comun, obiective comune.

organizată de Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor, Ambasada Franței, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Primăria Soroca, Consiliul Raional Soroca, Agenția Universitară a Francofoniei – Antena Chișinău, Departamentul Vendee

– Ambasadorul Franței la Chiṣinău, E.S. Pascal Le Deunff.

Ion ȘTEFĂNIȚĂ, Director General AIRM, consilier municipal, profesor, UPS Ion Creangă.

–  M. François BON, Conseiller Départemental et Président de la Commission Identité et Citoyenneté du Département de la Vendée

–  M. Gérard FAUGERON, Conseiller Départemental de la Vendée

–  Mme Madeleine GAUDICHEAU épouse THOMAS, coordinatrice du secteur patrimoine bâti du service culture jeunesse du Département de la Vendée

–  M. Marc BADEL, directeur des actions culture, jeunesse, spectacles et relations  internationales du Département de la Vendée

Constantin Ciorbă, prorector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”

– Ludmila Armașu-Canțîr, președintele Consiliului Științific al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

– Ghenadie Munteanu, Președintele raionului Soroca

– Victor SĂU, Primarul or. Soroca

– Roxana Turcanu-Tolomey, Agenția Universitară a Francofoniei, Antena Chișinău, Moldova.

…….

Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor în baza Acordului administrativ, semnat la 18 aprilie 2016, între Ambasada Franței și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării,  a inițiat o nouă colaborare cu responsabilii din domeniul patrimoniului cultural, management, turism, din Departamentul Vendee, Franța. Obiective propuse spre realizare au fost discutate, în cadrul vizitei oficiale a reprezentantului AIRM, Ion Ștefăniță, în Departamentul Vendee, 16-23 iulie 2017.

În septembrie 2017, Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor a depus un proiect de colaborare în urma ofertei de finanțare venite din partea Ambasadei Franței din RM și AUF Moldova. Partenerii în cadrul proiectului – Patrimoniul care ne unește: comunicare și progres, sunt: Departamentul Vendee, Consiliul Departamental Vandee: Direcția de Acțiuni Culturale. Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Primăria Soroca, Consiliul raional Soroca.

Obiectivul general : Inițierea dialogului cu instituțiile de profil din Franța, Departamentul Vendee, axate pe domeniul patrimoniului cultural – managementul patrimoniului cultural-istoric. Implicarea experților francezi în proiectele-pilot propuse spre realizare: managementul patrimoniului cultural, informare și valorificare, animarea siturilor culturale prin metode cât mai interactive, schimbul de experiență  și implicare prin experți la nivel de studii de master.

Module de perspectivă:

  1. Cetatea Soroca – o călătorie în timp. Semnarea unui Acord: Vendee-Soroca. (Scopul colaborării cu Soroca – este animarea sitului cu statut protejat, crearea unei trupe de animatori care ar face ca obiectivul central – cetatea medievală Soroca – să fie descoperită de un public cât mai larg.

– Crearea unui concept muzeistic interactiv cu aplicarea echipamentelor multimedia 3D și audio ghiduri cu 5 limbi recunoscute la nivel internațional (engleză, franceză, spaniola, rusă, arabă). Specializarea Teatrului din Soroca pentru scene tematice planificate în cadrului sitului – Cetatea Soroca, cu prezentări zilnice la o anumită oră (16.00).

– Publicarea CD, DVD, pliante de informare și indicatoare de direcționare turistică pentru obiectivele cultural-istorice din raionul Soroca.)

  1. Managementul Patrimoniului Cultural – semnarea unui acord de colaborare între Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Master Patrimoniu istoric și turism cultural și Direcția Acțiuni Culturale, din cadrul Consiliului Departamental Vendee, Franța. Implicarea în cursul Managementul Patrimoniului Cultural, din cadrul ciclului de masterat Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, a experților francezi cu prezentarea proiectelor-pilot de valorificare a patrimoniului cultural – istoric din Departamentul Vendee. (un specialist responsabil pe activități culturale și animarea celor 6 situri din Vendee, un specialist responsabil pe tehnologiile și echipamentele multimedia 3D, invizibilul este vizibil, etc. Invitarea a 3 manageri de situri culturale cu 3 prezentări, pentru 3 zile de curs).

Această colaborare moldo-franceză inițiată se va baza pe o comunicare permanentă între partenerii de proiect, prin divizare de sarcini, și întru realizarea obiectivelor fixate din cele 2 module.

De asemenea, ai putea dori...